De blik van de reiziger en de vierde koning

Eén van de eerste belangrijke literaire genres in Latijns Amerika is het reisverhaal. Vanaf de 16e eeuw komen de vroege kolonisten terug vanuit ‘de Amerika’s’ naar Europa met de meest wilde verhalen over de aldaar aangetroffen flora, fauna en bevolking. Met name Brazilië speelde een grote rol in het reisverhaal gezien het nooit helemaal de bedoeling was om het land te koloniseren (plunderen was in eerste instantie het primaire doel) en een groot deel van de bezoekers dus ook weer terug kwam naar Europa.

Het bekendste reisverhaal moet wel Daniel Defoe’s Robinson Crusoe zijn. Alhoewel het eiland waar Crusoe uiteindelijk strandt in het Caribisch Gebied ligt, was zijn vertrekpunt Brazilië. Tijdens zijn schipbreuk vergelijkt hij de situaties die hij aantreft dan ook steeds met ofwel zijn eindbestemming Engeland danwel met zijn vertrekpunt Brazilië (Brazilië wordt 46 keer genoemd in het boek).

De verhalen die een eeuw eerder gepubliceerd werden zijn fantastischer van aard. Naast de al eerder genoemde beschrijvingen van kannibalisme worden er door verschillende auteurs allerhande monsters beschreven. De zeeleeuw (!) is specifiek doelwit van demonisering (opmerkelijk gezien in Europa de zeehond voorkomt, een dier wat erg veel op de zeeleeuw lijkt). Het dier wordt beschreven als een ‘enorme man met een hondenkop’, met ‘verschrikkelijke klauwen’ en een ‘staart als van een vis’. Het dier wordt door de lokale held met gevaar voor eigen leven gedood en de getuigen van dit gevecht – evenals de held zelf – worden na afloop zo gek dat ze het gesticht in moeten. Twee noemenswaardige auteurs die dit monster beschreven zijn Pero Magalhães de Gandavo en Gabriel Soares de Sousa.

Vanaf de 17e eeuw wordt de toon van het reisverhaal een stuk politieker. Mensen als António Vieira (naast schrijver een zeer gewaardeerd diplomaat) houden zich bezig met het creëren van een christelijk ideologisch verhaal wat het mogelijk maakt de nieuwe wereld op te nemen in het bekende verhaal van de bestaande evangelies. Hierin wordt ook een (religieuze) basis gecreëerd voor de slavernij. Deze schrijvers zien het monster niet langer als iets dat op een verschrikkelijke manier verschilt van een mens, maar als een mens die op een verschrikkelijke manier verschilt van ‘de mens zoals door God geschapen’. Door de indianen af te schilderen als een stel barbaarse, heidense en simpele mensen (eventueel ook nog bezeten door demonen) werd de grond gelegd voor een grootschalig ‘correctieproces’ wat tot op de dag van vandaag doorspeelt in beleidsvoering.

De blik van de reiziger is een blik op de ander. Alles aan de ander is vreemd, behalve de vorm: de ander is herkenbaar als een mens. Zo gezegd komt het idee van ‘de ander‘ erg dicht bij Freud’s idee van Das Unheimliche, wat helaas ruim 4 eeuwen te laat is opgeschreven.

Vieira hield zich ook nog bezig met een ander ‘religieus probleem’. Jezus wordt in de Bijbel door 3 koningen erkent als ‘zoon van God’. Deze koningen staan voor de in het jaar 0 bekende werelddelen: Europa, Afrika en Azië. Geen koning van het pas 1500 jaar later ontdekte Amerika heeft Jezus dus ooit als zoon van God erkent. Daarnaast staat er nogal expliciet in de Bijbel dat de koningen afkomstig zijn van ‘de 3 werelddelen die er toe doen’. Dit gaat er maar moeilijk in bij Vieira gezien er geen ander werelddeel is waar de lokale bevolking zo snel en zo makkelijk bekeerd werd als in de Amerika’s. In zijn Sermão da Epifania (1662) geeft Vieira het antwoord: de ontdekking van de Amerika’s, het land dat door God gescheiden is van het grote continent, is de tweede epifanie (‘openbaring van de heer’ of ‘driekonigen’). Met dit slimme woordenspel kreeg Vieira het toch voor elkaar om de losse eindjes aan elkaar te breien. Helaas voor hem staan er hier in Brazilië bij de kerststallen tóch gewoon 3 koningen.

Advertenties

Een Reactie op “De blik van de reiziger en de vierde koning

  1. Pingback: De ruïne van het Atlantische regenwoud | Gótico Brasileiro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s